621 243 451

La ciència obre un bri d’esperança per recuperar la pèrdua auditiva

Comunicació

Revertir la pèrdua auditiva d’una persona és, fins al moment, impossible. Si és cert que amb l’ajuda d’aparells com els audiòfons i la rehabilitació audiològica, el pacient millora la seva audició, però no la recupera.

La tecnologia avançada i els estudis científics però podrien canviar aquesta situació i aconseguir recuperar l’oïda. Així ho demostra un fàrmac, en fase d’estudi, desenvolupat per una empresa nord-americana, Frequency Therapeutics, que ha aconseguit regenerar les cèl·lules de l’orella interna i recuperar l’oïda en diversos pacients. 

En concret, el fàrmac ha aconseguit regenerar les cèl·lules ciliades. Aquestes són les encarregades de transformar les vibracions del so en impulsos nerviosos que arriben al cervell. Aquestes cèl·lules van morint amb el temps degut a l’exposició a sorolls molt elevats o a certs fàrmacs, i un cop es perden ja no es tornen a regenerar, provocant la pèrdua auditiva. Amb aquest nou fàrmac, tot indica que es podrien generar noves cèl·lules ciliades, i per tant, retornar l’oïda a les persones que l’han perdut.

El fàrmac s’ha mostrat efectiu en tres assaigs clínics on els participants van recuperar la seva capacitat auditiva, alguns l’havien perdut feia trenta anys. En els assaigs es va administrar el fàrmac o un placebo a l’orella. En la prova feta amb una sola dosi i amb 71 participants, la tercera part dels individus van tenir una millora superior al 10%, que es considera significativa, i en alguns es va arribar al 20% i fins i tot al 40%. Això es mesura fent escoltar llistes de paraules per comprovar la qualitat de la percepció. En canvi, amb el placebo o en les orelles no tractades la millora només va ser d’un 2%.

Perquè el fàrmac sigui aprovat encara falta temps perquè l’estudi es troba en la Fase I, però tot apunta que els resultats més òptims es podrien obtenir en la segona fase, a principis del 2023.

Com a professionals de l’audiologia aquest és un avenç molt important que pot marcar un abans i un després en els tractaments per a pèrdues auditives. Sobretot perquè cada vegada hi ha més persones que pateixen pèrdua auditiva, i segons l’OMS el 2050
es podria arribar a una xifra de 900 milions de persones afectades.Com dèiem, el cervell rep constantment una àmplia varietat de sons i senyals acústiques que provenen de les orelles, i en condicions normals, el cervell les identifica sense esforç.

Llegeix els treballs aconseguits en aquest estudi AQUI

Més consells de salut auditiva

Beneficis d’utilitzar audiòfons

Beneficis d’utilitzar audiòfons

Beneficis d’utilitzar audiòfonsL’oïda és un dels cincs sentits que tenim les persones i gràcies a aquest, podem percebre els sons del món exterior: la música, la remor del mar, el vent, les...

Els beneficis de dormir de costat

Els beneficis de dormir de costat

Els beneficis de dormir de costatJa sabem que descansar bé durant la nit és fonamental per a la salut, tant de la ment com del cos. Però adoptar una posició o una altre a l’hora de dormir encara ens...